linkerdeur

Oer-Hollands panorama

De geschiedenis van de oude kaakberg en stallen op het Zuideinde 17 in Landsmeer gaat terug naar het jaar 1910. Het voorhuis werd in 1930 gebouwd. Direct achter de boerderij lagen uitgestrekte weilanden en het Landsmeerderveld. Maar dat zou na 1964 radicaal veranderen. Landsmeer had uitbreidingsplannen en liet op het land achter de boerderij een nieuwbouwwijk verrijzen. Al gauw was het oer-Hollandse panorama verruild voor een uitzicht op de witte huizenblokken van ‘de Havezathe’.

Contouren behouden

De nieuwbouwwijk betekende het einde van het boerenbedrijf van de familie Mager op het Zuideinde 17. Zij gaven de nu werkeloze kaakberg en stal echter al snel een nieuwe bestemming: magazijn voor maquettes en onderdelen voor waterzuiveringsinstallaties. In 2006 raakte het pand - na bijna een eeuw bedrijvigheid - ongebruikt en onbewoond. Het kwam te koop. Maar… de gemeente Landsmeer had beslist dat het woonhuis, de stallen en - met name - de unieke kaakberg niet zomaar mochten verdwijnen. Nieuwbouw was toegestaan, onder de strikte voorwaarde dat de contouren van de oude panden volledig behouden bleven.

Kans en uitdaging

Voor Loon Salarissoftware (voorheen RoosRoos Uitgevers) uit Amsterdam-Noord bood juist dát een unieke kans en uitdaging. Directeur Marco Roos: "We zagen direct: dit is een plek met mogelijkheden. Groot, veel ruimte, uitstraling, en zeker geen dertien in een dozijn."

Modern maar toch authentiek

In 2009 en 2010 vond een volledige renovatie plaats. Alles werd tot de grond gesloopt, behalve het skelet van de kaakberg. Daarna begon de wederopbouw, waarbij tevens een milieuvriendelijk aardwarmtesysteem werd aangelegd. In oktober 2010 werd de Kantoorboerderij officieel geopend.

Ook van binnen zijn veel oorspronkelijke details bewaard gebleven, zoals de originele houten balken en pilaren, en de stalvensters. Er is veel licht en ruimte. De sfeer in de Kantoorboerderij is modern en authentiek tegelijk. Marco Roos: ‘’Dit pand past ons als een jas!”

rechterdeur